W jakich owocach i warzywach kryje się najwięcej pestycydów?

Kupując jabłka, pomarańcze czy marchewkę kierujemy się zazwyczaj wyglądem ? wybieramy te najbardziej dorodne, soczyste, bez śladów uszkodzeń czy przebarwień. Niestety to może być pułapka. Piękne owoce i warzywa to często efekt działania pestycydów, czyli chemicznych substancji stosowanych po to, by chronić rośliny przed chorobami i szkodnikami. W których owocach i warzywach kryje się ich najwięcej?

Przed pestycydami trudno się ustrzec, ale można wybrać taką żywność, która zawiera jak najmniej szkodliwych substancji. Taka myśl przyświecała amerykańskiej organizacji Environmental Working Group (EWG). Wzięła ona pod lupę 48 popularnych owoców i warzyw, przebadała je pod kątem zawartości  pozostałości pestycydów. Publikując swój raport podzieliła je na „czyste” i „brudne” produkty.

Tak przedstawia się „brudna” dwunastka:

1.Jabłka
2.Truskawki
3.Winogrona
4.Seler
5.Brzoskiwnie
6.Szpinak
7.Słodka papryka
8.Nektarynki
9.Ogórki
10.Ziemniaki
11.Pomidory cherry
12.Ostra papryka

Chociaż są to badania żywności obecnej na amerykańskim rynku to trudno zaprzeczyć, że jabłka są rekordzistą nie tylko na tamtejszym rynku.

– Jabłka rzeczywiście chłoną najwięcej pestycydów – potwierdza Elżbieta Lenarczyk, wiceprezes Społecznego Instytutu Ekologicznego. – Aż trudno uwierzyć, co dzieje się w okresie wegetacyjnym w sadach grójeckich (skąd pochodzi ponad 40 proc. polskich jabłek). Wręcz toną w białej chmurze. Nie miejmy złudzeń, są to uprawy konwencjonalne. Nic nie pomoże ani mycie, ani obieranie owoców ze skórki. Pestycydy i tak pozostaną. Dlatego najlepiej wybierać owoce z upraw ekologicznych.

Jak wygląda sytuacja w Polsce?

W ramach ostatniej dużej kontroli, którą przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna, zbadano ogółem 2 222 próbki, w tym: świeżych owoców i warzyw, zbóż, żywności przetworzonej (włączając produkty dla niemowląt i małych dzieci) oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. 16 pochodziło z upraw ekologicznych. W 1821 próbkach nie wykryto pozostałości pestycydów. Pozostałości na poziomie równym bądź niższym niż ustalone przepisami prawa wspólnotowego stwierdzono w 384 próbkach. Pozostałości pestycydów przekraczające ustalone, dopuszczalne limity wykryto w tylko 10 przypadkach.

Jak pestycydy wpływają za nasz organizm? Przeprowadzono wiele badań nad ich szkodliwością. Okazało się, że są szczególnie niebezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży, gdyż mają niekorzystny wpływ na rozwój mózgu i układu nerwowego, a także mogą powodować zakłócenia w prawidłowym funkcjonowaniu układów hormonalnego i immunologicznego u nienarodzonego dziecka. Mogą też przyczyniać się do znacznego spowolnienie metabolizmu w trakcie odchudzania, a wręcz powodować tycie. Zwiekszają też ryzyko rozwoju raka i mogą prowadzić do obniżonej płodności w dorosłym życiu.

Przedłużony kontakt z toksycznymi owocami i warzywami może doprowadzić także do rozwoju choroby Parkinsona. Co więcej, pestycydy w znacznym stopniu osłabiają odporność organizmu, co grozi licznymi infekcjami  i powikłaniami. Warto zaznaczyć, że nie wiadomo dokładnie, jaki jeszcze wpływ na nasze zdrowie może mieć mieszanka pestycydów. Najczęstszym powikłaniem są zatrucia związane z odkładaniem się przez wiele lat, małych dawek szkodliwych substancji. Objawy mogą pojawić się nawet po wielu latach.

Warto też poznać listę „czystych” warzyw i owoców, w których szkodliwych związków jest najmniej:

1.Kukurydza
2.Cebula
3.Ananas
4.Awokado
5.Kapusta
6.Groszek
7.Papaja
8.Mango
9.Szparagi
10.Bakłżan
11.Kiwi
12.Grapefruit
13.Melon (kantalupa)
14.Słodkie ziemniaki
15.Pieczarki

Zrodlo: http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,W-jakich-owocach-i-warzywach-kryje-sie-najwiecej-pestycydow,wid,16107177,wiadomosc.html?ticaid=114fea

Pestycydy na co dzień – 12 najbardziej toksycznych warzyw i owoców

Mając świadomość ilości pestycydów używanych dzisiaj w uprawach warzyw i owoców, coraz więcej osób zastanawia się, czy należy jeść świeże i surowe warzywa i owoce.  Eksperci uważają, że tak.

Oczywistym jest fakt, że najlepsze dla nas są produkty organiczne. Niestety, ceny takich produktów sprawiają, że nie są one osiągalne na co dzień dla wszystkich konsumentów.  Warto więc wiedzieć chociaż, które z nich są najbardziej zanieczyszczone, a które najmniej. Tak, aby móc świadomie kształtować swoje domowe, warzywno-owocowe menu.

Produkty o najwyższym stężeniu pestycydów, które należałoby kupować wyłącznie w postaci organicznej, to:
*jabłka
*seler naciowy
*słodka papryka
*brzoskwinia
*truskawki
*nektarynki
*winogrono
*szpinak
*sałata
*ogórki
*borówki amerykańskie / czarne jagody
*ziemniaki

Dodatkowo warto wspomnieć o zielonej fasoli oraz jarmużu, w których również możemy znaleźć pestycydy budzące obawy.
Jeśli jednak zamierzasz kupować nie-organiczne produkty, wybieraj te o najniższym poziomie toksycznych związków:
*cebula
*kukurydza
*ananas
*awokado
*kapusta
*groszek
*szparagi
*mango
*bakłażan
*kiwi
*melon kantalupa
*słodkie ziemniaki
*grejpfrut
*arbuz
*grzyby

Spożywając każdego dnia pięć porcji warzyw i owoców z „czystej piętnastki”, jesteś narażony średnio na działanie 2 pestycydów. Jednak, jeśli pięć razy dziennie sięgasz po nie-organiczne produkty z „toksycznej dwunastki”, wystawiasz się na działanie 14 toksycznych substancji.
Powyższe dane opierają się na wynikach 51 000 testów przeprowadzonych w latach 2001-2009 przez organizacje USDA oraz FDA, na 53 najpopularniejszych warzywach i owocach. Produkty te za każdym razem płukano i obierano, aby odtworzyć warunki, w jakich najczęściej je spożywamy.

Źródła:
http://www.ewg.org/foodnews/summary/
http://www.ewg.org/foodnews/list/
http://eartheasy.com/eat_pesticides_produce.htm
http://abcnews.go.com

Zrodlo: http://faktydlazdrowia.pl/pestycydy-na-co-dzien-12-najbardziej-toksycznych-warzyw-i-owocow/

Zobacz na:
Szczury karmione przez całe życie kukurydzą GMO rozwijają w sobie guzy, 70% samic umarło przedwcześnie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s