Teflon, gdy wygoda staje się trucizną

Źródło: myzorki.wordpress.com

Nie jestem fachowcem w dziedzinie chemii, więc w tym wpisie będą podpierał się bardzo interesującą książką pt. “Mordercza gumowa kaczka” Rick Smith, Bruce Lourie. Niestety nie obejdzie się bez używania dość niezrozumiałych słów dla podkreślenia, że nie są to tylko bajki.

Już trochę czasu upłynęło od momentu, kiedy pozbyliśmy z domu się wszystkiego, co ma w sobie teflon.

Cytuj

“Każdy wie, że teflonem oraz innymi substancjami z grupy jego chemicznych krewnych, czyli związków perfluorowanych (PFC), powleka się patelnie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że pokryte są nim m.in. pudełka do pizzy.”

Do uzyskania teflonu stosuje się kwas perfluorooktanowy – PFOA. Substancja ta przez naukowców została uznana za toksyczną, powodującą wady wrodzone, zaburzenia rozwojowe i hormonalne oraz podwyższony poziom cholesterolu. A także jest uznana za potencjalny czynnik rakotwórczy. Właściwości tej substancji tj. śliskość, wytrzymałość i niezniszczalność – które przyczyniły się do tak wielkiej popularności PFOA, są zarazem jej największymi wadami, odpowiedzialnymi za szkody, jakie wyrządza przyrodzie i ludzkiemu zdrowiu. Głównym problemem jest to, że nic nie jest w stanie doprowadzić do jej rozkładu – ani światło słoneczne, ani nasze kwasy żołądkowe.

Dużo daje do myślenia fakt, że największy producent teflonu firma DuPont, zapłaciła niemalże 300 milionów dolarów odszkodowania za szkodliwy wpływ tej substancji na zdrowie ludzi, zwierząt i środowisko naturalne. Było to, jak do tej pory, największe odszkodowanie w takiej sprawie.

Ciekawe też jest zalecenie firmy DuPont odnośnie używania patelni a wpływem na małe ptaki domowe tj. kanarki, czy papużki.

Cytuj

“Do śmierci ptaka domowego może niestety dojść, kiedy zwierze zostanie pozostawione bez opieki w kuchni z naczyniami na gazie, nawet jeśli to będzie tylko kilka minut. Opary wydzielane przez przegrzewające się naczynia, mogą błyskawicznie uszkodzić płuca ptaka. Dlatego zawsze powinno się pamiętać o wyniesieniu ptaków domowych z kuchni na czas gotowania”.

Tak radzi firma DuPont, nie wspomniawszy ani słowem o teflonie.

Delikatne ptaki domowe od lat pomagają ratować życie np. górników m.in. przed wybuchami metanu. Jeżeli konieczne jest ich wynoszenie podczas gotowania, to coś musi być na rzeczy.

Czy w przypadku smażenia na patelni teflonowej możemy szkodzić też sobie? Według producentów teflonu, do jego rozkładu dochodzi w temperaturze pomiędzy 200 a 290st. Celsjusza, a trujące opary (w tym czynniki rakotwórcze) zaczynają się wydzielać dopiero powyżej progu 360st. Producenci twierdzą, że podobne temperatury raczej nie są osiągalne w normalnych, domowych warunkach kuchennych. Jednak niezależne badania dowiodły, że nieprzywieralna patelnia potrafi w niecałe 5 minut nagrzać się nawet do 370st. I to na zwykłej kuchence elektrycznej działającej z najwyższą mocą. Czyli wynika z tego, że do wydzielania trujących oparów dochodzi praktycznie za każdym razem, gdy rozgrzewamy mocno patelnię!

Pomimo faktu tworzenia się trujących cząsteczek i w następstwie dalszego nagrzewania, następuję ich uwalnianie w formie trujących gazów – na rynku pojawia się coraz więcej artykułów powleczonych nieprzywieralnymi powłokami. Pokrywają one np. blachy przystosowane do opiekania i wnętrza kuchenek. Badania dowiodły, że nieprzywieralna blacha, na którą skapuje tłuszcz podczas pieczenia w piekarniku jest w stanie nagrzać się do ponad 500st.!!

Cytuj

“Przy temperaturze tego rzędu następuje dekompozycja powłoki teflonowej, a podczas tego procesu uwalniają się gazy, takie jak na przykład perfluoroizobutylen (PFIB), blisko spokrewniony z fosgenem – gazem paraliżującym, stosowanym podczas drugiej wojny światowej”.

“Związki PFC (teflon) doskonale wpisują się w krajobraz współczesnego świata, w którym cena zawsze zatriumfuje nad jakością, a od wszystkiego innego ważniejsza jest i łatwość użycia produktu. Może to zbyt surowa ocena, ale wygląda na to, że sprzedający tego typu sprzęty kuchenne i producenci kierują się założeniem, że konsumenci nie mają ani czasu, ani ochoty, aby uczyć się, jak gotować i jeść zdrowo”.

Warto przeczytać artykuł: Zwiększenie cholesterolu u nastolatków spowodowane przez nieprzywieralne naczynia? oraz zerknąć na stronę: PFOA : Perfluorooctanoic Acid Concerns & Risks : Teflon.

Myślę, że nie raz widzieliście w telewizji, a może i na żywo, na czym gotują i smażą szefowie kuchni. Nigdy nie jest to teflon, tylko zwykle miedziane, stalowe lub żeliwne patelnie. Ja już wiem dlaczego! Szkoda tylko, że w programach telewizyjnych prowadzonych przez np. Jamiego Olivera, Nigelle Lawson, czy Sophie Dahl, nadal króluje teflon CTTTRLKOQ:( –>:(

Jak każdy normalny facet uwielbiam smażone potrawy, więc z tego sposobu gotowania nie zrezygnuję! A Wam moi drodzy radzę: kupcie dobrą patelnię. Ważne, aby miała solidne dno, które szybko się nagrzewa i długo utrzymuje stałą temperaturę. Taka patelnia wcale nie musi być bardzo droga, a nawet jeżeli kosztuje więcej, to przecież będzie Wam służyć przez lata.

Moje ulubione patelnie to te miedziane, jak z francuskich kuchni oraz stalowe. Nie lubię tych ceramicznych z plastikowymi rączkami. Bo o plastiku też będzie co nieco, ale to w innym wpisie. Może uda mi się jeszcze, kiedyś kupić prawdziwą cygańską patelnie stalową. Podobno gdzieś koło Poznania jeszcze takie robią. Może ktoś wie? Garnki teflonowe spotkał ten sam los, co patelnie. Obecnie gotujemy w dość już zapomnianych garnkach emaliowanych. Są zdrowe, trwałe i tanie. Jeżeli się dobrze poszuka, to można jeszcze trafić takie w przyjemnych kolorach i bez tych okropnych nadruków CTTTRLKOQ:) –>:) Jeżeli ktoś potrzebuję, to służę pomocą przy poszukiwaniach.

Podczas przygotowywania tego tekstu, wpisałem w Google skrót PFOA (służy do produkcji teflonu). I ku mojemu zaskoczeniu wielu producentów naczyń kuchennych reklamuje swoje produkty, jako wolne od PFOA. Czyli coś się zmienia! Warto poczytać w własnym zakresie.

Decyzję o tym, czy powyższe słowa mają sens, zostawiam Wam. Ja już zdecydowałem! Z podwójną przyjemnością robię jajka sadzone na śniadanie, na miedzianej patelni i z uśmiechem je zdrapuje, jeżeli trzeba, a i smak mają wyśmienity.

Aby jedzenie nie przywierało do patelni należy pamiętać o trzech rzeczach. Po pierwsze, musi być dobrze rozgrzana, zanim położymy na niej jakiekolwiek produkty. Patelnię trzeba nasmarować odpowiednią ilością tłuszczu. Do smażenia nie należy używać plastikowej łopatki tylko metalowej.

—————–

Garnki i patelnie ceramiczne
CTTTRLKOQ –>http://www.delimano.pl/

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s